Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Κατολίσθηση στη Φθιώτιδα

Πάσχα αποκλεισμένοι στα Πουγκάκια Σπερχειάδας, στη δυτική Φθιώτιδα.

Ήταν γύρω στις 4 το απόγευμα όταν ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο χωριό, από τη Σπερχειάδα στα Πουγκάκια, υποχώρησε λίγο έξω από την είσοδο του χωριού.

Υπάρχουν κάτοικοι και επισκέπτες για το Πάσχα που έχουν αποκλειστεί και άλλοι που δεν πρόλαβαν να φτάσουν στο χωριό.

Μηχάνημα του δήμου έχει φτάσει στο σημείο, αλλά απ' ότι είπαν οι κάτοικοι στο LamiaReport είναι θέμα χρόνου να υπάρξει κι άλλη κατολίσθηση.

Πηγή: http://www.lamiareport.gr

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Σήμερα, δημοσιεύθηκε ένα βίντεο υψηλής ευκρίνειας στο Youtube που δείχνει την εξέλιξη μιας κατολίσθησης στη Καλιφόρνια. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε παρακάτω.


Το βίντεο αυτό καταδεικνύει το γιατί είναι αρκετά επικίνδυνο να κινούμαστε σε ένα δρόμο στον οποίο πέφτουν πέτρες και χώματα από τα πρανή. Το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί ανά πάσα στιγμή, με ή χωρίς προειδοποίηση. Άλλωστε, οι χειριστές χωματουργικών μηχανημάτων γνωρίζουν, από πείρα, ότι αν σε μια εκσκαφή ή σε ένα πρανές αρχίσουν να πέφτουν πέτρες και χώματα, πρέπει να απομακρυνθούν.

Το μέγεθος της κατολίσθησης, ο τρόπος που εκδηλώθηκε και η ταχύτητα εκδήλωσης δεν είναι αξιοπρόσεχτα, όμως το να απαθανατίσει κανείς σε βίντεο τη στιγμή της εκδήλωσης, σίγουρα είναι σπάνιο.

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με κατολισθήσεις στη λίμνη Ν. Πλαστήρα, κυκλοφορούν δύο ενδιαφέροντα βίντεο με σκηνές από την υπερχείλιση του φράγματος της τεχνητής λίμνης, εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού που έχει αποθηκευθεί. Η υπερχείλιση είναι αναγκαία ώστε να αποφευχθεί η άνοδος της στάθμης του νερού πάνω από τη στέψη του φράγματος, οπότε και θα είχαμε πιθανή αστοχία αυτού με όλα τα επακόλουθα.

Το άρθρο, μαζί με τα βίντεο, μπορείτε να τα δείτε εδώ.

Κατολίσθηση σε αυτοκινητόδρομο της Καλιφόρνια.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο 101 της Καλιφόρνια (δυστυχώς, δεν έχω πάει!) μετά από εκτεταμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Η παραπάνω φωτογραφία είναι χαρακτηριστική της μετακίνησης και του μεγέθους αυτής. Η σύγκριση μπορεί να γίνει με βάση τα αυτοκίνητα που φαίνονται στην αριστερή πλευρά της εικόνας. Περισσότερες φωτογραφίες (κάπου 280!) μπορείτε να δείτε εδώ, όπως και εδώ, όπου φαίνονται και οι εργασίες καθαρισμού του δρόμου (τώρα πλέον έχει δοθεί στην κυκλοφορία).

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την αστοχία είναι η παραμόρφωση του οδοστρώματος. Φαίνεται σα να έχουν αποκολληθεί επιφανειακές λωρίδες του οδοστρώματος και να έχουν διπλωθεί σαν χαρτί!
Πηγή: http://blogs.agu.org/landslideblog/2011/04/05/an-interesting-landslide-on-highway-101-in-california/

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Λακωνία: προβλήματα λόγω καθιζήσεων στην Εθνική Οδό Σκάλας - Μολάων

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην εθνική οδό Σκάλας - Μολάων Λακωνίας, στην περιοχή της Μακρυνάρας όπου ο δρόμος έχει καθίσει σε διάφορα σημεία.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα με δηλώσεις που μας έκανε πριν από λίγο, ενημέρωσε ότι υπάρχουν καθιζήσεις και οι οδηγοί είπε, που κατευθύνονται προς την Μονεμβασιά και γενικά την νοτιοανατολική Λακωνία στο σημείο της Μακρυνάρας και κυρίως στην γέφυρα που υπάρχει εκεί, θα πρέπει να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.
Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι αύριο θα υπάρξει μια σύσκεψη τεχνικών στην Σπάρτη προκειμένου να ληφθούν κάποια μέτρα βελτίωσης στην προβληματική περιοχή, ενόψει μάλιστα των εορτών του Πάσχα που αναμένεται μεγάλη κίνηση. Εξήγησε ότι ουσιαστικά ο δρόμος αυτός που είναι πρόσφατος -μόλις 3 ετών- σε μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων, χρειάζεται συνολική αποξήλωση και φτιάξιμο από την αρχή.
Η κα Τζανετέα σημείωσε ότι, ''μόνο οργή, θλίψη και θυμό προκαλεί το γεγονός ότι 3 μεγάλα έργα στη Λακωνία έγιναν και τα 3 έχουν πέσει'' και πρόσθεσε, ''δεν μπορεί οι δρόμοι να πέφτουν και να μην συγκινείται κανείς και κανείς να μην τιμωρείται''.


Πηγή: www.ypodomes.com

Κατολισθήσεις στο δρόμο Τρανοβάλτου-Προσηλίου του νομού Κοζάνης

Με τον πλέον…δυσάρεστο τρόπο δικαιώθηκαν τελικά τα όσα υποστήριζαν για την παράκαμψη του δρόμου Τρανοβάλτου-Προσηλίου κάτοικοι της περιοχής και ειδικά η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη λειτουργία του ορυχείου της ΜΕΤΕ Α.Ε. Και αυτό διότι, πλέον, η εν λόγω παράκαμψη έχει...καταρρεύσει, λόγω μεγάλης κατολίσθησης, η οποία ουσιαστικά…κατάπιε το δρόμο, το οποίο είχε παραλάβει η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Τεχνική της Υπηρεσία!!!
Οι φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές και, πλέον, δημιουργείται μείζον ζήτημα στην περιοχή!

Εδώ μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.




          www.kasmeri.gr/

Κατολισθήσεις στο Δήμο Πλαστήρα



Μεγάλης έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα δημιούργησαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γώγουλος, ζημιές δημιουργήθηκαν σε ασφαλτοστρωμένες οδικές συνδέσεις, σε τμήματα δικτύου ύδρευσης των οικισμών, αγροτικής και δασικής οδοποιίας (Τ.Κ. Πεζούλας, Μορφοβουνίου, Νεοχωρίου, Καρβασαρά, Κρυονερίου, Καρίτσας, Λαμπερού). Καταστράφηκε, επίσης, και τμήμα του δικτύου ύδρευσης, για το οποίο δόθηκε προσωρινή λύση.

Ιδιαίτερη επικινδυνότητα σημειώθηκε στην κοινότητα Πεζούλας, όπου μεγάλη κατολίσθηση κατέστρεψε το δρόμο προς το Ιατρείο (το οποίο μεταφέρθηκε προσωρινά στο κοινοτικό κατάστημα) και απέκλεισε την πρόσβαση αρκετών κατοίκων προς τις οικίες τους. 

Η δημοτική αρχή, γνωστοποίησε εγγράφως το γεγονός τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα ξεχείλισε λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 στρέμματα με σιτηρά να έχουν πλημμυρίσει σε περιοχές γύρω από τη λίμνη.
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας  για λόγους ασφαλείας και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας απεύχονται να συμβεί το πιο «εφιαλτικό» σενάριο, το οποίο προβλέπει ρήγμα στη βάση του φράγματος, ενός έργου που οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
           Πρώτο Θέμα on line

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και γενικότερα ο νομός Καρδίτσας πλήττονται αρκετά συχνά από κατολισθητικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Κούκη (Koukis et. al, 2005), πάνω από το 80% των κατολισθήσεων του ελληνικού χώρου συντελούνται στη Δυτική και κεντρική Ελλάδα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνδυασμό Ανάγλυφο - Βροχοπτώσεις - Γεωλογικές συνθήκες.



Βιβλιογραφία:
Koukis et al (2005), Landslide hazard Zonation in Greece, Proc. Of the first General assembly and the fourth session of representatives of the International Consortium on Landslides, Octo-ber, Washington D.C , USA, Ch. 34.

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κατολισθήσεις στην Ταϊλάνδη

Τις τελευταίες ημέρες, η Ταϊλάνδη πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 20 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από το φαινόμενο λόγω καταστροφών σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

http://www.nationmultimedia.com/2011/04/01/national/Death-toll-climbs-to-13-30152264.html

Οι σημαντικότερες φυσικές καταστροφές υπήρξαν, φυσικά, οι πλημμύρες, ωστόσο μια μεγάλη κατολίσθηση, που προκλήθηκε εξαιτίας της βροχόπτωσης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων (τα στοιχεία είναι λίγο ασαφή) και τον αφανισμό ενός ολόκληρου χωριού. Πρόκειται για την περιοχή Khao Phanom στην επαρχία Krabi, ενώ το όνομα του χωριού είναι Ban Ton Harn. Η μορφή της κατολίσθησης ήταν ροή κορημάτων (debris flow) με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και ταχύτητα εκδήλωσης και σκέπασε ολόκληρο το χωριό. Εικόνες από την κατολίσθηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε τον χάρτη συσσωρευμένης βροχόπτωσης (Accumulative Rainfall) του προγράμματος TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) της NASA όπου φαίνεται καθαρά η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε στην περιοχή Malay Peninsula την προηγούμενη εβδομάδα (έφθασε τα 1.200mm, ποσότητα εξαιρετικά μεγάλη, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι το μέγιστο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Ελλάδα είναι 2.200mm, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας).

Πηγή: http://blogs.agu.org/landslideblog/