Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κατολισθήσεις στην Ταϊλάνδη

Τις τελευταίες ημέρες, η Ταϊλάνδη πλήττεται από έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο συνολικά 20 ανθρώπων, ενώ περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι επηρεάστηκαν από το φαινόμενο λόγω καταστροφών σε σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

http://www.nationmultimedia.com/2011/04/01/national/Death-toll-climbs-to-13-30152264.html

Οι σημαντικότερες φυσικές καταστροφές υπήρξαν, φυσικά, οι πλημμύρες, ωστόσο μια μεγάλη κατολίσθηση, που προκλήθηκε εξαιτίας της βροχόπτωσης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων (τα στοιχεία είναι λίγο ασαφή) και τον αφανισμό ενός ολόκληρου χωριού. Πρόκειται για την περιοχή Khao Phanom στην επαρχία Krabi, ενώ το όνομα του χωριού είναι Ban Ton Harn. Η μορφή της κατολίσθησης ήταν ροή κορημάτων (debris flow) με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και ταχύτητα εκδήλωσης και σκέπασε ολόκληρο το χωριό. Εικόνες από την κατολίσθηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε τον χάρτη συσσωρευμένης βροχόπτωσης (Accumulative Rainfall) του προγράμματος TRMM (Tropical Rainfall Measuring Mission) της NASA όπου φαίνεται καθαρά η μεγάλη ποσότητα νερού που έπεσε στην περιοχή Malay Peninsula την προηγούμενη εβδομάδα (έφθασε τα 1.200mm, ποσότητα εξαιρετικά μεγάλη, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι το μέγιστο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης στην Ελλάδα είναι 2.200mm, σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας).

Πηγή: http://blogs.agu.org/landslideblog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου