Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Κατολισθήσεις στο Δήμο Πλαστήρα



Μεγάλης έκτασης κατολισθητικά φαινόμενα δημιούργησαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Γώγουλος, ζημιές δημιουργήθηκαν σε ασφαλτοστρωμένες οδικές συνδέσεις, σε τμήματα δικτύου ύδρευσης των οικισμών, αγροτικής και δασικής οδοποιίας (Τ.Κ. Πεζούλας, Μορφοβουνίου, Νεοχωρίου, Καρβασαρά, Κρυονερίου, Καρίτσας, Λαμπερού). Καταστράφηκε, επίσης, και τμήμα του δικτύου ύδρευσης, για το οποίο δόθηκε προσωρινή λύση.

Ιδιαίτερη επικινδυνότητα σημειώθηκε στην κοινότητα Πεζούλας, όπου μεγάλη κατολίσθηση κατέστρεψε το δρόμο προς το Ιατρείο (το οποίο μεταφέρθηκε προσωρινά στο κοινοτικό κατάστημα) και απέκλεισε την πρόσβαση αρκετών κατοίκων προς τις οικίες τους. 

Η δημοτική αρχή, γνωστοποίησε εγγράφως το γεγονός τόσο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.


Σημειώνεται πως για πρώτη φορά μετά από επτά ολόκληρα χρόνια το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα ξεχείλισε λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 στρέμματα με σιτηρά να έχουν πλημμυρίσει σε περιοχές γύρω από τη λίμνη.
Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Πλαστήρα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας  για λόγους ασφαλείας και έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Οι τοπικές Αρχές της Καρδίτσας απεύχονται να συμβεί το πιο «εφιαλτικό» σενάριο, το οποίο προβλέπει ρήγμα στη βάση του φράγματος, ενός έργου που οραματίστηκε ο διορατικός στρατηγός και πολιτικός, Νικόλαος Πλαστήρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
           Πρώτο Θέμα on line

Να σημειώσουμε ότι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και γενικότερα ο νομός Καρδίτσας πλήττονται αρκετά συχνά από κατολισθητικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Κούκη (Koukis et. al, 2005), πάνω από το 80% των κατολισθήσεων του ελληνικού χώρου συντελούνται στη Δυτική και κεντρική Ελλάδα, όπως φαίνεται και στον παρακάτω χάρτη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στον συνδυασμό Ανάγλυφο - Βροχοπτώσεις - Γεωλογικές συνθήκες.



Βιβλιογραφία:
Koukis et al (2005), Landslide hazard Zonation in Greece, Proc. Of the first General assembly and the fourth session of representatives of the International Consortium on Landslides, Octo-ber, Washington D.C , USA, Ch. 34.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου